Definitia supradotarii

Definitia supradotarii este variabila in functie de contextul cultural, social, profesional sau geografic, in functie de programul ce este orientat spre scopuri bine determinate sau de orizontul de profesionalism dorit. Pentru fiecare situatie de acest fel sint selectate anumite tipuri de abilitati ce sint masurate valoric la niveluri diferite.

In general, pe referentialul social comun, definitia supradotarii cuprinde capacitati psiho-fizico-intelectuale deosebite, orientate stiintific sau artistic, spre leadership ori management, spre mediu, sau kinestetice, etc. De asemenea, se mai include ca o alta variabila independenta fata de capacitatile mentionate si creativitatea, iar a treia caracteristica de baza inclusa in definitie este data de aptitudinile academice.

Persoane supradotate pot fi gasite la toate virstele, rasele, sexe si nu depind de handicapuri fizice sau de alta natura.

Copiii capabili de performante inalte prezinta abilitati potentiale intr-o singura arie sau in combinatie pe urmatoarele arii.

a�? Abilitati intelectuale generale

a�? Aptitudini academice specifice

a�? Gindire creativa sau productiva

a�? Abilitati de lider

a�? Arte vizuale sau de spectacol

a�? Abilitati psiho-motorii

Definitia a fost imbunatatita prin includerea capacitatilor inalt logice in cimpuri stiintifice abstracte sau jocuri logice.

Tendintele contemporane de a defini supradotarea se orienteaza insa catre profilul psihologic al copilului supradotat ,ce include comportamente, realzari, relationarea sociala, relatia cu scoala,etc.

a�zSupradotarea este o dezvoltare asincrona in care abilitati cognitive avansate si de inalta intensitate se combina pentru a crea o experienta interna si o iluminare ce sunt calitativ diferite de norma. Aceasta asincronie creste cu marirea capacitatilor intelectuale. Unicitatea supradotatilor ii face in mod particular vulnerabili si cere modificari in educare si consultanta pentru a putea sa se dezvolte in mod optima�? (grupul Columbus, 1991, in Morelock 1992).

Asincronia inseamna o dezvoltare cognitiva mult mai rapida decit dezvoltarea fizica si emotionala. Aceasta dezvoltare ii face pe copiii supradotati dornici sa afle informatii pentru care nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional.

Copiii exceptional supradotati sau inalt supradotati incud:

a�? Acei copii ale caror scoruri la testele IQ depasesc 148 pe scala Stanford-Binet, sau 140 pe scala WISC-R

a�? Copiii prodigiosi in arii precum muzica, matematica, sah sau altele

a�? Copiii cu talente extrem de inalt dezvoltate

a�? Copiii cu dezvoltare intelectuala foarte inalta(peste 170 IQ)

Se considera a fi copii supradotati cei care au un IQ peste 130, ei reprezentind aproximativ 2% din populatia statistica.

Un copil cu aceste caracteristici este vazut de obicei prima oara de catre parinti, care doresc o testare specializata.
Deoarece copiii supradotati (gifted) prezinta caracteristici particulare de dezvoltare, s-a construit pretutindeni in lume un sistem educativ care ia in consideratie aceste caracteristici particulare si care poate utiliza enormul potential intelectual(si nu numai),directionind educatia acestor copii in mod deosebit de educatia de masa. Cea mai buna dovada pentru rezultatele exceptionale ale sistemului de gifted education sint realizarile de mare nivel de performanta intelectuala sau de alta natura a participantilor, si nu in ultimul rind , incadrarea sociala a acestora intr-o maniera eficienta, care respecta dreptul la dezvoltare a copiilor supradotati.

Identificarea copiilor supradotati

Instrumentele psihologice cele mai uzuale ce permit identificarea copiilor supradotati sunt testele psihologice. Cele mai uzitate sunt Wechsler Intelligence Test for children versiunea III (Wisc-III) si Stanford-Binet versiunea IV (SB-IV). Aceste teste sint folosite in general pentru copiii obisnuiti , deviatiile de la standard permitind identificarea copiilor supradotati, fara insa a indica gradul si directia supradotarii.

O alta posibilitate de a testa copiii supradotati este data de Woodcock Johnson Achievement Test. Testele de acumulare-invatare cele mai folosite sunt Woodcock Johnson si Wide Range . Aceste teste nu masoara abilitatile, dar se folosesc in completarea testelor de inteligenta de tip IQ.

La aceste doua tipuri de teste se mai adauga si testele de creativitate vizuala sau verbala, de exemplu Torance, completind astfel definitia data de Renzouli asupra supradotarii in teoria celor trei inele (inteligenta, capacitate de invatare, creativitate).

Pentru stabilirea stilurilor optime de invatare si educare se mai testeaza si abilitatile vizual-spatiale, auditiv-secventiale, kinestetice sau senzitive ale copiilor. Pentru a se putea intra in intelegerea lor din punct de vedere motivational se folosesc si caracteristici testate, directionate spre inteligenta spirituala sau inteligenta emotionala. Pentru a se stabili orizontul lor de preocupari se utilizeaza inteligenta multipla (Gardner). Creativitatea sau alte calitati specifice pot fi de asemenea caracterizate si testate atit prin teste standard cit si prin stabilirea profilului de personalitate. In ultima vreme exista o deschidere tot mai mare in testarea profilului de personalitate ce se asociaza cu caracteristicile supradotarii, in paralel cu testele de tip performanta disponibile in Pills acest moment clasice.

Deoarece exista si riscul unor probleme psihice (Adhd, Cheap Add, Asperger, etc), se utilizeaza si teste pentru identificarea stabilitatii psiho-intelectuale.

Se utilizeaza de exemplu Multiscore Depression Inventory pentru copii al lui Kaiser, ca si Childrena��s Depression Inventory al lui Kovac pentru a sesiza gradul de stabilitate sau de risc pentru probleme psihice.

Educarea si Curricula

Copiii supradotati dezvolta capacitati de invatare deosebite bazate pe modele de gindire specifice:

A� Gindirea critica, aceasta evaluind ideile si argumentele in mod creativ.

A� Constructia de modele ce da un sens logic lumii si care pot fi utilizate in practica

A� Constructia de argumente logice care permit validarea sau respingerea unor concepte.

A� Considerarea si reconsiderarea evidentei, care permite descoperirea de legi ce se afla in spatele evidentei si nu sunt transparente la prima vedere.

A� Gindirea morala ce permite abordarea sub spectrul responsabilitatii diferitelor actiuni si gasirea optimului strategic de abordare a unei situatii.

Toate aceste capacitati specifice copiilor supradotati necesita antrenarea specifica a profesorilor ce lucreaza cu copii supradotati si care trebuie sa isi dezvolte stiluri de predare adecvate, necomune cu educatia de masa.

Copiii supradotati tind sa dezvolte atitudini, dispozitii si obiceiuri ce valorifica mintea deschisa, obiectivitatea si impartialitatea. Ei practica in mod obisnuit metacognitia, analizindu-si propriul proces de gindire.

Antrenamentul intelectual ce trebuie sa stea la baza oricarei lectii necesita planificarea, rezolvarea de probleme, decizia strategica, recomandarea de strategii, comunicarea si utilizarea experientei altora in mod critic.

Directionarea invatarii se face pe analiza optimului si planificarea pentru viitor a optimului, bazat pegindire creativa.

Copiii supradotati sint avizi sa inteleaga evolutia, directia si istoria acestei lumi , fiind capabili sa-si imagineze imbunatatiri sau reformari, ei urmind sa produca valori utilizabile de catre altii.

Un ginditor supradotat:

a�? Ridica probleme si intrebari vitale pe care le formuleaza clar si precis

a�? Culege si evalueaza informatii relevante folosind abstractii pentru a le interpreta.

a�? Ajunge la concluzii bine gindite si la solutii, testindu-le pe criterii si standarde relevante.

a�? Gindeste deschis si nedogmatic in cadrul sistemelor de gindire alternative, recunoscind si evaluind presupunerile proprii, implicatiile si consecintele.

a�? Comunica efectiv cu altii, construind solutii pentru diferite probleme.

Din aceste motive, supradotatul cu gindire critica este autodisciplinat, autodirectionat, automonitorizat si autocorectiv, foloseste standarde riguroase si abilitati deosebite in manevrarea acestora. De asemenea, acesta dezvolta abilitati deosebite in rezolvarea de probleme si in comunicarea acestora. Din aceste motive, profesorii care lucreaza cu aceasta categorie de copii trebuie sa aiba la rindul lor abilitati deosebite si profil psihointelectual compatibil cu cel al elevilor.

In relatia elev-elev si profesor-elev este necesara respectarea unui cod de deontologie a comunicarii:

1 Cind iti prezinti ideile altor oameni fii deschis order ayurslim himalaya la slabiciunile sistemului propriu si recunoscator pentru interventiile corective.

2 Cind asculti ideile altora, interpreteaza-le in cea mai salvation army lexington ky favorabila lumina.

3 Examineaza meritele unor idei si nu persoanele ce le prezinta, iar relatia lor cu tine sa nu-ti ruineze impartialitatea

4 Exploreaza calitatile si slabiciunile unei varietati de idei, fara a lua in consideratie propriul tau sistem de valori, ci privindu-le din interiorul logicii ideilor.

5 Aminteste-ti ca gindirea critica nu inseamna sa desfiintezi ideile altora impunindu-le pe ale tale, ci este o modalitatea de a cauta adevarul.

Aceste norme de deontologie trebuie sa fie parte componenta a antrenamentului specific pentru profesorii care lucreaza cu copii supradotati si talentati.

In relatia cu elevii trebuie tratata cu mare importanta latura de onestitate a rezultatului stiintific prezentat. Deoarece acest rezultat se bazeaza pe modele de gindire, ele vor avea limitele pe care le poate acoperi modelul, neacoperind universalul. Trebuie sa se recunoasca inadecvarea sau limitarea unor modele situationale si sa se lase cimpuri deschise pentru cautarea unor modele mai performante, care sa acopere un cimp mai larg de parametri.

Argumentarea critica si contradictorie fata de un model trebuie incurajata, precum si recunoasterea limitelor modelelor.

Ce se afla in spatele evidentelor se poate detalia si intelege prin dezvoltarea rationamentui logic, care depaseste simplul rationament descriptiv.

O alta trasatura caracteristica lucrului cu copii supradotati este data de dimensiunea morala a gindirii lor. Ei sint preocupati de chestiuni de morala de tip dreptate, care configureaza mijloace optime de solutionare in cadrul unui grup, dar si de probleme de morala de tip universal.

Metacognitia ii face copiii supradotati sa-si inteleaga limitele de gindire si sa fie deschisi la integrarea de metode cognitive mai evoluate.

Algoritmii de evaluare a supradotarii sint dati de complexitatea abordarii psihosociale. Astfel, un test IQ nu este in intregime relevant daca rezultatele testului nu sint cele mai bune, deoarece exista in aceste teste o foarte mare influenta culturala sau politica, iar aceasta nu poate fi eliminata sau normata. Testele de creativitate pot da rezultate excelente si la copiii care nu sunt supradotati.de asemenea, si testele de invatare pot fi subiective. Profilul psihologic al supradotatilor, ca si trasaturile specifice personalitatii lor, toate acestea au darul de a fi mai buni predictori ai supradotarii cost of femara for infertility copiilor. Un ansamblu de teste si profiluri facute cu metode de testare multipla, interviul, precum si rezultatele obtinute anterior,acestea sint cele mai bune metode folosite curent pentru identificarea supradotatilor.

Copiii supradotati pot fi descoperiti in orice tip de comunitate culturala, si sint in general expusi riscului social si respingerii. Desi ei au un urias potential, acesta nu se poate dezvolta integral decit in conditiile unui sistem educativ specializat. Asincronia lor in dezvoltare ii face sensibili atit la problemele globale sau locale, pe care le resimt puternic din punct de vedere emotional, cit si la rezolvarea acestor probleme. Lucrul cu copiii supradotati presupune un profil intelectual special si un antrenament didactic specializat, precum si o consultanta psihologica specializata. Daca initierea educatiei supradotatilor a fost facuta de provocarea economica, dezvoltarea actuala se va face din cauza provocarii complexitatii crizelor de sistem care cer solutii inalt specializate.

topspyapps.net

Related posts

Subscribe feed