Congresul International al Educatiei Supradotatilor

Intre 6 si 10 August 2005 a avut loc in orasul New Orleans din Louisiana USA a XVI-a bienala a World Council for Gifted and Talented Children. Au fost prezenti 650 de participanti reprezentand 144 de tari.

Cam asa suna o stire seaca peste care ochii cititorului trec fara sa o vada, caci nu-I stie importanta. De fapt este o traditie de peste 20 de ani la care se adauga numeroase alte congrese locale cu mii de participanti, unde vin educatorii si specialistii in educatie implicati in a�?gifted educationa�?.

Exista astfel congrese regionale ale organizatiilor regionale a�?Educational Council for High Abilitya�? pentru Europa, de exemplu, dar si congrese nationale cu participare straina, sau congrese locale. Daca se strang toate aceste intalniri laolalta se poate vedea dimensiunea preocuparii asupra educatiei copiilor supradotati si talentati, ca si dimensiunea cercetarii aplicate in psihologie si pedagogie in aceasta directie. De data aceasta au fost prezentate 250 de prezentari stiintifice, insa fata de alte congrese s-au afirmat si directii noi, de exemplu policy making in gifted education si nevoia pe viitor de programe educative la nivel global ce pot fi promovate prin a�?gifted Educationa�?

Anul acesta Romania a fost acceptata in organizatia internationala cea mai mare prin prezenta unei singure persoane, a mea. Desi in general prezentatorii reprezentau organizatiile guvernamentale ale tarilor proprii, in privinta Romaniei sa facut o exceptie, eu reprezentand organizatiile non-guvernamentale si fiind scutit de taxa de participare. Mai mult de atat, am fost integrat in reteaua de policy makers mondiala, cunoscandu-se activitatea personala in acest domeniu si gradul de expertiza personala, cu aceasta ocazie demonstrandu-se faptul ca se face o permanenta evaluare a potentialului de dezvoltare a unei tari, daca nu de catre guvern, cel putin de catre strainii interesati in dezvoltarea unor programe.

verona cipro low cost

Sa ajuns la aceasta situatie datorita putinei comunicari intre mine si institutiile guvernamentale de profil, care inca sunt in curs de a identifica corect problema educatiei copiilor supradotati si talentati, in ciuda eforturilor personale de a deschide o linie de comunicare profesionala.

Anul acesta sa dat si vestea ca World Council for Gifted and Talented Children va fi in curand componenta a UNESCO international, ca o recunoastere a importantei acestei forme de educatie.

Deja este foarte bine cunoscuta relatia directa intre dezvoltarea educatiei supradotatilor si dezvoltarea economica a unei tari. Deasemenea este foarte bine cunoscuta relatia dintre gifted education si si dezvoltarea de programe consacrate creeri de lideri capabili, motivati, etici si avand inteligenta si antrenamentul necesar rezolvarii problemelor curente si a situatiilor de criza. Si aceasta problema este tratata cu mare seriozitate la nivel mondial, fiind una dintre masurile de impiedicare a degradarii unei natiuni, a franarii coruptiei, a cresterii bunastarii populatiei si a dezvoltarii identitatii culturale.

Intr-un conges de asemenea amploare apar desigur si cercetari socante sau rezultate surprinzatoare. Unul dintre acestea se refera la infractionalitate. Sa constatat astfel ca desi supradotatii reprezinta doar 2 % din populatia statistica la nivel mondial, reprezinta insa o treime din numarul total al infractorilor, mai ales in tarile in care nu sa creat o linie de educatie a supradotatilor prin care sa li se dezvolte calitatile moral-etice necesare unei bune integrari sociale. Cu alte cuvinte supradotatii educati sunt cea mai mare si mai valoroasa resursa umana, in timp ce supradotatii needucati pot fi un pericol.

Un alt rezultat socant a fost in privinta copiilor visual-spatiali. Acesti copii au un profil de personalitate in care se gasesc trasaturi precum: inteligenta holistica si haotica, creativitate deosebita, profunzime in gandire si gandire in imagini nu in cuvinte. Ei reprezinta o mare majorotate a copiilor supradotati, reprezinta deasemenea o treime din populatia statistica, fata de auditorii secventiali care reprezinta doar o patrime, restul populatiei avand ambele tipuri de caracteristici. Auditorii secventiali sunt persoane ce gandesc in cuvinte si invata usor din carti, fiind stimulati de metodologiile scolare obisnuite.

Veti inteba a�?unde este senzationalul aici?a�?. Senzationalul este ca educatia mondiala nu da produse adecvate pentru mai bine de doua treimi din populatia de copii (Romania nefacand exeptie), metodologiile de predare clasice fiind adaptate numai pentru auditorii secventiali, care sunt astfel incurajati de sistemul educativ si promovati social.

Marea majoritate care au un imens potential creativ si dinamic sunt descurajati de sistemele educative clasice, in loc sa li se dezvolte potentialul creativ prin metodologii interactive.

Sezational este ca traim in aceasta realitate de secole fara a o imbunatatati, acumuland tensiuni sociale, frustrari personale si crize de sistem, dar mentinand un sistem bazat pe obedienta fata de reguli impuse in loc sa dezvoltam potentialul creativ pe care il prezinta aproape 4 cincimi din populatie. Aceasta problema este internationala si se cere solutionata prin studii locale si experimente didactice punctuale.

where to order elimite

De fapt lipsa de preocupari in acest domeniu si lipsa de corelare a eforturilor financiare catre gasirea de forme concrete si adecvate de educare a populatiei statistice produce efecte grave sociale. Se vad aceste efecte dupa cum am remarcat in gradul de infractionalitate si nu numai. Vizual spatialii au tendinta de a folosi mai mult emifera cerebrala dreapta fata de auditorii secventiali care au o folosire preponderant stanga. Acest fapt este o realitate si da un profil de personalitate cu caracteristici deosebite si cu nevoi deosebite. Printre aceste efecte se afla si imigrarea masiva a populatiei cu potential creativ catre alte tari unde potentialul lor este aplicat, in cazul in care ei nu sunt tratati conform profilului propriu de personalitate la ei acasa.

Cred ca este inutil sa mai fac corelarile cu situatia Romaniei unde fuga creierelor este deja endemica, fara a avea si returul necesar inoirii si modernizarii Romaniei.

Problemele ridicate de educarea copiilor supradotati si talentati devin astfel puncte de referinta la nivel mult mai mare, iar cercetarile in acest domeniu sunt finantate si incurajate de majoritatea guvernelor constiente de responsabilitatile leadership-ului national din intreaga lume.

S-au infiintat astfel institutii de cercetare si aplicare metodologica in care se fac politicile de educatie a copiilor supradotati si talentati, dar si institutii in care copii cu capacitati deosebite sunt antrenati in programe speciale. Personal am lucrat intr-o astfel de institutie a�?Oklahoma School of Science and Matha�? inainte de a decide sa ma reintorc in Romania pentru a dezvolta educatia copiilor supradotati si talentati. Cunosc astfel programele atat din punct de vedere teoretic prin participarea intr-un program post gradual in SUA, cat si practic. De data aceasta am deschis linii de colaborare viitoare cu National Academy for Gifted Children din SUA si Anglia si sper sa reusesc cu ajutor guvernamental sa creez un centru local in Romania.

Ajutorul guvernamental este absolut necesar pentru a dezvolta programe la nivel national adresate copiilor supradotati si talentati. Fara acest sprijin guvernamental se pot promova doar programe pilot locale,de mici dimensiuni, care nu au impactul necesar asupra dezvoltarii nationale. De data aceasta insa exista posibilitatea dezvoltarii acestor programe la nivel national cu sprijinul direct al organizatiilor si centrelor de specialitate din lume. Acest lucru este esntial, deoarece se poate beneficia nu doar de expertiza putinilor specialisti aflati in tara, ci si de aceea a specialistilor straini, precum si de posibilitatea utilizarii experientei mondiale in domeniu.

Aceasta experienta este mai mult decat benefica, deoarece ea inseamna uriase cantitati de bani investiti in cercetari care au fost concluzionate deja si care nu mai trebuie repetate si la noi. Un exemplu in acest sens este dat de cercetarile privind programele de socializare, in care sa constatat ca educarea copiilor in directia politetii sociale si a non-agresivitatatii in comunicare micsoreaza riscurile de integrare sociala de cateva ori si contribuie implicit la un salt economic de cateva procente. Un alt exemplu de studiu de impact este asupra protectiei in fata competitiei care sa dovedit a avea efecte fatale asupra economiei in momentul in care devine protectie sociala abuziva impiedicand astfel o dinamizare a locurilor de munca. Iar noi prin traditie chiar asta cultivam incepand din scoala, unde sistemul de notare nu permite o monitorizare corecta progresului nici o evaluare a competitiei si mergand pana la incurajarea mediocritatii prin lipsa de competitie valorica la locul de munca.

Totul pleaca din scoala si experienta internationale ne este mai mult decat necesara, deaceea consider un success personal deschiderea unei linii largi de colaborare cu institutiile specializate si cu mare traditie din lume, pe care am realizat-o cu acest prilej. Pills

Multumesc tuturor celor care au sponsorizat participarea mea la acest congres. In aceasta perioada pun bazele unui consortiu national dedicat educatiei copiilor supradotati si talentati din Romania. Sunt deja inscrisi in acest consortiu peste 20 de organizatii, institutii si firme si sunt convins ca numarul acestora va creste. Bordul de incredere al acestui consortiu este format in urma acestui congres din mari personalitati internationale din educatia copiilor supradotati si talentati: Den-Mo Tsai actualul presedinte al WCGTC Taiwan, Klaus K. Urban, fost presedinte Germania, Barbara Clarck fost presedinte SUA, Sandra Kaplan SUA, Erika Landau Israel, Joice Van Tasel-Baska SUA, Johanna Raffan secretar ECHA Anglia, Joseph Renzulli si Sally Reis directori NAGC SUA, Taisir Subhi Emiratele Arabe, Richard A. Boolootian USA.

Sunt de asemenea convins ca prin sprijin atat guvernamental cat si din partea firmelor care au viziunea dezvoltarii si a competitiei pe piata mondiala, cu sprijinul tehnic si de specialitate a organizatiilor si institutiilor de profil din lume si cu interesul educatorilor se va putea trece la o noua etapa in dezvoltarea programelor educative pentru copii supradotati si talentati si la imbunatatirea calitativa a educatiei nationale. Consecintele acestor programe se vor putea vedea in viitor asa cum se vad in tarile unde exista deja traditie in aceasta directie.

In final se poate vedea lista tarilor unde exista aceasta traditie si unde in unele cazuri, programele au sprijin guvernamental de multa vreme:

Africa de Sud, Anglia, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Austria, Bahrain, Belgia, Brazilia, China, Columbia, Corea de Sud, Danemarca, Elvetia, Emiratele Arabe, Filipine, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Indonezia, Iordania, Iran, Irlanda, Israel, Iugoslavia, Jamaica, Japonia, Kuveit, Noua Zeelanda, Nigeria, Olanda, Portugalia, Quatar, Scotia, Singapore, Slovenia, Spania, Sudan, Taiwan, Tailanda, Turcia, Statele Unite.

Unele dintre aceste tari au devenit deja bogate si puternice, altele au o traditie relativ recenta si un sprijin restrans din partea guvernelor lor, dar au pornit deja pe calea dezvoltarii.

In alte tari precum Rusia, Ungaria, Belarus, Kazakstan si altele programele de educare a copiilor supradotati si talentati sunt inca in stadiul de pilot, fiind promovate de cativa cercetatori sau specialisti in educatie. In toate cazurile acesti promotori beneficiaza de sprijinul professional al organizatiilor internationale chiar daca nu au sprijin guvernamental suficient.

Presedentia World Council for Gifted and Talented Children incepand de anul acesta a trecut de la Klus. K. Urban din Germania la Den-Mo Tsai din Taiwan

Ultima tara adaugata la aceasta lista a fost Romania si sper ca exemplul mondial sa fie urmat si de noi.

Programele destinate copiilor supradotati si talentati au inceput sa se dezvolte rapid si in tarile Europene desi initial au fost dezvoltate in afara Europei. Nevoia de deschidere de noi nise economice si de noi directii de dezvoltare economica pe care o au tarile din Uniunea Europeana face ca aceste programe adresate formarii de lideri crerativi, inteligenti, morali si responsabili sa devina din ce in ce mai puternica. Tot mai des se pune problema abordarii complexe a realitatilor socio-economice si a profesionalismului de grad inalt a celor ce fac politicile si iau deciziile ce afecteaza populatii intregi, la fel ca si problema eticii deciziilor luate, a stabilitatii sistemului socio-economic, a abordarii deschise si practice a problemelor actuale, a tratarii dinamismului dezvoltarii si multe altele.

Toate aceste probleme devin abordari curriculare in educarea copiilor supradotati care sunt astfel instruiti in mod adecvat pentru a deveni liderii mileniului III.

viagra ads on porn sights

Si un ultim detaliu scos in evidenta la congres. Studiile asupra masuratorilor inteligentei prin teste IQ arata un fapt surprinzator. Inteligenta medie a populatiei creste annual cu 0,3 unitati IQ, in timp ce inteligenta copiilor supradotati creste anual cu aproximativ 4 unitati IQ. Pe de alta parte numarul copiilor supradotati si talentati cu grad foarte inalt de inteligenta este in ultima vreme de cateva zeci de ori mai mare fata de acum 50 de ani.

Oare sa insemne ca decizia naturii precede decizia politica in formarea si utilizarea inteligentei?
Florian Colceag

http://trangiatourist.com/2018/03/18/bactrim-price-in-the-philippines/

Presedinte IRSCA GIFTED EDUCATION

www.supradotati.ro

Related posts

Add A Comment

You must be logged in to post a comment.

Subscribe feed