Copiii supradotati si dezvoltarea asincrona

Miturile despre copii supradotati spun ca sunt crema clasei, ceea ce nu este neaparat adevarat. Daca nu intra intr-un colectiv care sa ii stimuleze pot avea esecuri mari. Sunt atat de destepti incat se descurca fara programe speciale. Ce se intimpla insa cand programele obisnuite sunt plictisitoare? Cheap Supradotati si talentati inseamna acelasi lucru. Iarasi nu este obligatoriu, neexistand o corelare permanenta intre cele doua categorii. Singura caracteristica pe care o au in comun este nevoia de programe speciale dedicate lor, caracteristica mai vizibila prin traditie pentru talentati.

Trebuie sa treaca prin scoala cu generatia lor, este un alt mit, totalmente gresit, deoarece copii supradotati au o dezvoltare asincrona fiind mult mai maturi intelectual decat generatia lor. Daca vrei sa ii torturezi atunci ii pui impreuna cu generatia lor intr-o clasa neselectata. Vor fi sigur tinta celorlalti.

Cheap

Supradotarea este ceva de invidiat, este alt mit. De fapt datorita reactiei grupului social obisnuit a respingerii grupului din cauza opiniilor lor prea mature supradotarea nu este fara probleme personale mari.

Pentru a avea o intelegere mai buna a problemei trebuie sa vedem istoria supradotatilor. De exemplu Einstein a vorbit la patru ani, a scris la sapte ani, a invatat prost in liceu si a ramas repetent in facultate. Isaac Newton a avut note slabe la scoala primara. Lui Edison profesorii I-au spus ca este prea prost ca sa invete ceva si ulterior a fost exmatriculat din scoala. Walt Disney a fost concediat de un editor pentru lipsa de idei, iar profesorul lui Carusso i-a spus ca este incapabil sa cante deoarece nu are pic de voce. Lev Tolstoi a fost dat afara din facultate, iar Luis Pasteur a fost considerat mediocru la terminarea Royal College. Pina si Winston Churchil a ramas repetent in clasa a sasea.

Exemplele sunt numeroase iar lista se poate prelungi la nesfarsit. Uneori reactia societatii este chiar mai dura, iar la aceasta lista se pot adauga alte liste de victime, oameni supradotati, care au lasat o imensa urma in istorie, fiind in finalul vietii lor tinere asasinati.

smotret kino online yasmin Ajungem la concluzia ca supradotarea este in general riscanta, mai ales cand esti sarac si supradotat, sau sarac, supradotat si dintr-o comunitate etnica lovita de rasismul sau xenofobia altora. In aceste cazuri supradotarea devine ingrozitor de riscanta.

Cu toate acestea gasesti prin organizatiile internationale vechile mituri despre supradotati pe care le-am expus anterior. Le gasim si in organismele guvernamentale deseori, desi mai rar datorita faptului ca multe guverne au inteles ca educatia supradotatilor este extrem de rentabila prin corelarea cu introducerea de noi tehnologii creatoare de dezvoltare economica si prin rezolvarea crizelor de sistem.

Se accepta chiar si stiintele abstracte care desi nu par a aduce un folos imediat se dovedeste ca sunt utile dezvoltarii de noi tehnologii si deci implicit dezvoltarii economice.

buying lexapro without prescription

Trebuie totusi mare atentie si pricepere ca sa deosebesti piatra nestemata de piatra obisnuita, sau copilul supradotat de cel obisnuit. Este o buna comparatie si in ceea ce priveste modul de prelucrare sau a unicitatii produsului final. Ambele tipuri de pietre sunt necesare si valoroase dar nu in aceleasi scopuri. Piatra de cariera o poti taia la fel, diamantul are insa personalitatea proprie ce trebuie respectata.

Poate fi insa respectata personalitatea copilului supradotat, sau a specialistului intr-o clasa de elevi sau intr-un colectiv? Nu exista oare riscul ca profesorul sa il considere obraznic, infumurat, arogant in momentul in care ii pune intrebari la care profesorul nu stie raspunsul, sau rezolva instantaneu probleme la care profesorul nu a gasit raspuns nici dupa ore de gandire? La fel si pentru specialist, nu este el considerat periculos de catre sefii ierarhici carora le este frica ca ii depaseste valoric si le va lua locul?

Devine clar ca supradotarea este o caracteristica de risc social, deasemenea ca persoanele supradotate au nevoi speciale atat educative cat si de integrare sociala, dar incepe sa aiba sens si partea din scriptura in care Hristos spune a�?nu aruncati margaritarele la porcia�?. Este drept ca margaritarele nu sunt graunte, ca nu sunt comestibile ci au alt tip de valoare care aduce un pic de frumusete si de lumina in vietile oamenilor. Dintr-un motiv asemanator si supradotatii trebuie iertati ca sunt atat de performanti, de bogati sufleteste si trebuie ajutati sa creasca ca sa aduca si ei un pic de frumusete si de lumina in vietile oamenilor.

Daca simtim nevoia de idealuri, de orizonturi, de adevar, de cunoastere, de dreptate, de etica, de un pic de umor, de frumusete, de sentimente positive, de libertate, de armonie, de responsabilitate si altele asemenea, atunci avem nevoie de supradotati, probabil ca in conditii mai bune am fi devenit si noi supradotati. Poate ca dorim copiilor nostri sa traiasca cu aceste nevoi in loc de nevoile de distractie si fala, de bani si putere. In acest caz trebuie sa gasim o forma de invatamant care sa ii stimuleze sa fie oameni plenari, echilibrati, inteligenti si buni, invatati de mici cu respectul pentru munca bine facuta. bogota colombia sa generic meds 2014

Supradotarea apare intr-o lume cu riscuri ca o solutie pentru micsorarea riscurilor si echilibrarea lumii. Sa nu uitam, putem trai intr-o lume mai buna.

Related posts

Add A Comment

You must be logged in to post a comment.

Subscribe feed