Tinerii de la studii

Cand dupa 1990 s-au deschis granitele, multi tineri romani au reusit sa obtina burse de studii in marile universitati. Erau in primul rand doritori de cunoastere deoarece izolarea informationala comunista i-a privat de toate noutatile din domeniile lor de interes. Mai erau multi dintre ei doritori sa procedeze dupa exemplul altor tari, adica sa ia tot ce pot mai bun din strainatate, apoi sa se intoarca in Romania pentru a o ajuta cu competenta vestului si cu cunoasterea regulilor din tarile dezvoltate.
Au trecut cu brio prin furcile caudine ale marilor universitati, ca simpli bursieri saraci si inteligenti si multi dintre ei au reusit sa termine facultatea, sa faca masterate si doctorate, sa iasa uneori sefi de primotie si sa publice lucrari stiintifice ce i-au situat in topul mondial valoric, fara ca tara lor natala Romania sa aiba macar un gand la adresa lor.
Dupa absolvire au incercat o parte dintre ei sa se reintoarca in tara, dar au fost primiti de-a dreptul cu agresivitate. Putini au reusit sa se lipeasca de o companie straina care le recunostea pregatirea inalta, majoritatea insa au trebuit sa se integreze in vest deoarece nu erau doriti acasa. imdur 60 mg cost
In vest s-au integrat ce-i drept, sunt profesori universitari, lucreaza la mari firme, uneori ca directori, caci competenta lor deosebita este pretuita si se gandesc la Romania ca la un loc al experientelor neplacute.
Unii sunt specializati in campuri de competenta atat de importante pentru Romania incat noi ar trebui sa umblam ca Diogene cu lumanarea in plina zi, numai sa-i avem in tara.
Insa nu-i avem, nici macar nu-i dorim pentru ca incompetenta la varf este atat de serioasa incat nici macar nu-si da seama totdeauna de ce ar avea nevoie ca sa iesim din crizele multiple in care ne gasim. La venirea lor in tara li s-a explicat ca la noi nu este ca in vest, nu promoveaza nimeni pentru ca este bun profesional, ci pentru ca are pile, cunostinte, relatii, sau pentru ca trebuie sa-si plateasca promovarea cu bani grei, bani ce ajung sa hraneasca functionari corupti.
Asa ca modelul succesului lor in afara tarii, comparat cu insuccesul celor initial la fel de valorosi dar care au ramas in Romania (si simt ca s-au ratat), face ca tinerii Romani cu inteligenta si motivatie sa doreasca sa urmeze acelasi drum al strainatatii. Mai recent nu numai acesti tineri au astfel de intentii, ci aproape toti tinerii viseaza vestul. dapoxetine on line
De fapt statisticile arata clar ca exista in Romania doua segmente de varsta care nu gasesc cu usurinta de lucru. Sunt tinerii absolventi de facultate si adultii de peste 45 de ani. Tinerii absolventi de facultate nu gasesc pentru ca noi nu mai ne luptam pentru competitia economica. Adultii de peste 45 de ani nu mai gasesc cu usurinta de lucru pentru ca multe dintre domeniile lor de specializare au disparut si pentru ca experienta lor nu este platita in general.
Aceasta situatie a devenit endemica si practic anuleaza posibilitatile de realizare a unui salt economic in Romania. Micile intreprinderi private, majoritatea familiale, sunt inca la nivel de mica performanta, se descurca greu, la limita supravietuirii, iar marile firme de stat o duc si mai greu deoarece conducerea acestora a fost numita in general pe criterii de apartenenta la un partid. Se mai suprapune peste aceasta situatie si cotizarea pe sistemul de mita politica a partidelor, care in general nu au venituri proprii si pot ajunge la putere printr-o campanie electorala platita scump, numai daca sunt sustinute financiar de catre firme.
Se ajunge astfel la un sistem totalmente lipsit de performanta economica in care politicienii sprijiniti de mediul de afaceri dau acestuia din urma A� drepturi A� ce nu sunt in regulile pietii si in care competenta este chiar periculoasa caci lidershipul este cumparat cu bani atat la nivel politic cat si la nivelul afacerilor.
Cu toate acestea au intrat in Romania si ceva companii straine, iar pe masura ce ne apropiem de UE vor fi tot mai multe care vin sa se dezvolte la noi. Acestea introduc regulile competentei si vor fi principalii absorbanti ai tinerilor supradotati cu competenta inalta si studii in vest.
Aceste companii respectand regulile pietii vor creste, deja se vad semne, eventual pana cand firmele autohtone vor fi eliminate de concurenta. Ele vor absorbi forta de munca inalt calificata si vor sprijini formarea tinerilor supradotati ca sa devina performanti in domeniile lor de activitate. Exista deja astfel de exemple si ele se vor multiplica. Pills
Este din aceasta cauza o problema de strategie politica pe termen scurt sau mediu aceea de a cultiva educatia tinerilor supradotati si talentati, de a mari fluxul de creiere ce vor sa se intoarca in Romania, de a crea o piata de competenta autentica care sa elimine regimul mafiot de promovare deja impamintenit si sa se introduca noi tehnologii care sa mareasca performanta economica a Romaniei.
Este foarte probabil ca la viitoarele anticipate, alegatorii sa fie atenti la calitatea umana si profesionala a celor alesi, la gradul lor de competenta, de inteligenta, de moralitate si la capacitatea lor de a finaliza proiecte, la capacitatea lor manageriala, mai mult decat la averea lor sau la cat de frumos zambesc publicului. Daca o vor face si daca se va trece la votul uninominal in locul votului pe liste electorale ale grupurilor de interese ce si-au cumparat puterea cu bani buni, vom continua sa existam si chiar sa prosperam. In caz contrar, nimic nu mai este sigur.
In cazul contrarm Romania va pastra numele, iar o mare parte din romani vor locui in alte parti ale lumii, in locul lor gasind alti oameni din alte culturi veniti in cautarea unui pamint in care sa poata trai. Doar ca Romania nu va fi populata pe criterii de performanta profesionala cum se lasa populate de imigranti tarile avansate economic, ci tot cu oameni cu competenta redusa.
In loc sa ajungem astfel o tara dezvoltata, putem cu usurinta ajunge paradisul subdezvoltarii endemice, fara sperante si fara alternative.

minocycline for acne treatment Buy

Related posts

Add A Comment

You must be logged in to post a comment.

Subscribe feed